sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Koulu vs. elokuvateatteri

Juuri päättyneessä kakkosjaksossa katsoimme joka viikko leffan, jonka lavasteisiin piti kiinnittää huomiota ja lopulta raapustella niistä raporttia tänne blogiin. Päätin tunkea kaikki elokuvat mahdollisimman epäselvästi yhteen postaukseen, eli tadaa...

Jadesoturi
 
Koska jostain järkevästä lavasteyksityiskohdasta en osaa etsiä kuvaa

Elokuvalavastekurssin aloitti Jadesoturi, joka on melko hämmentävä suomalais-kiinalainen Kalevala-kung-fu-leffa. Aina yhtä kaikkitietävä Mauri osasi kertoa jännittäviä tarinoita leffan lavasteiden rakentamisesta ja joitakin hassuja salaisuuksia.


Itselleni mieleen jäivät erityisen elävästi sepän paja, kiinalainen kylä ja ihmeromukaupan luurankona kaapissa komeileva muumio. Sepän paja oli uskottava ja oikeastaan kaunis kaikenlaisten rautaesineiden koristelemana. Kiinalaisesta kylästä saimme kuulla, että sitä oli rakennettu jopa viikkoja elokuvaa varten, jossa sitä lopulta näytettiin ehkä kolme minuuttia. Viimeisenä, muumion tekemisestä löysin tekstinpätkän netistä ja projekti vaikutti tosi siistiltä.


Les MiserablesLes Miserables oli ensimmäinen katsomamme musikaali ja uskon etten ole ainoa jolta alkoi musiikki tursuta korvista. Onneksi katsoimme tämänkin lavasteiden emmekä äänimaailman takia, hihhih. Elokuva oli ehdolla parhaan lavastuksen Oscarille, mutta sen vei nenän edestä samana vuonna ilmestynyt Lincoln.

Les Miserablesissa on käytetty joitakin aitoja kuvauspaikkoja studion lisäksi. Mieleenpainuvimpiin juttuihin kuuluivat erityisesti erinäisestä roinasta ja huonekaluista rakennetut barrikadit, joiden rakentaminen on varmasti ollut jotain hauskan ja epätoivoisen puolestavälistä, ja viemärikohtaus, jossa näyttelijät saivat uiskennella kirjaimellisesti korviaan myöten jossakin pelottavan aidon näköisessä likavedessä…


American Gangster

Tämäkin elokuva on ollut lavastuksestaan Oscarehdokkaana. Se oli kyllä ansaittua, sillä ainakin omasta mielestäni ympäristö ja taustalle eksyneet jutut olivat jopa oikeita tapahtumia mielenkiintoisempia…

Vaikkei suoraan lavasterakentamiseen liitykään, oli hauska tietää että elokuvan filmauksessa käytettiin yli 180 kuvauspaikkaa, mikä lisäsi todentuntua. Sen lisäksi edelleen muistelen kauhulla tarinaa siitä, miten muutaman kymmenen sekunnin pituista nyrkkeilykohtausta varten valmistettiin satoja ihmisenkokoisia käsinmaalattuja nukkeja yleisöksi: voi olla, että niiden puuttumisen olisi huomannut mutta ainakin tämänhetkisessä tilanteessa ei kohtauksessa näytetty juurikaan muuta kuin paria päähenkilöä.

Back to the Future

Paluu tulevaisuuteen on legendaarinen ja miljoona kertaa nähty, mutta harvemmin olen sitä itsekään katsonut kyyläten lavasteita (vaikka nytkään emme ilmeisesti onnistuneet koska emme kyenneet vertailemaan 50- ja 80-luvun puiston kasveja).

Elokuvan lavastaminen on varmasti ollut mielenkiintoinen operaatio. Miten siirretään studion takapihalle rakennettu 80-luvun kaupunki 50-luvulle? Koko kaupungin keskusta ja sen rakennukset ovat pelkkää lavastetta, vaikka kyllähän se hölmöön menee aivan täydestä.

Mielenkiintoisia juttuja olivat myös aikakoneauto ja kahjon keksijän koti. DeLoreaniin rakennettu aikakone näyttää tieteelliseltä ja hämmentävältä, ja sen tekijät olivat varmaan iloisia ettei jokaista putkea ja tötteröä tarvinnut selitellä. Keksijän koti taas näyttää yhtä vinksahtaneelta kuin omistajansakin, seinillä olevia kelloja on varmasti saanut haalia matkan takaa ja epämääräiset koiranruokkimisrobottikädet näyttävät tosi siisteiltä.

Pan’s Labyrinth
Vähän hätätapauksessa minun itseni kouluun tuoma elokuva, ja unohdin aivan satavarmasti selittää jonkun lavasteista kaivelemani jutun. Ostin elokuvan aikaa sitten ihan sokkona kun huomasin sen voittaneen Oscarin parhaasta lavastuksesta…

Lavastuksessa erityisesti tykkäsin kapteenin huoneesta, josta löytyy kaikenmoisia rattaita kuvastamassa hänen isänsä kelloa. Myös labyrintti näyttää ja kuulostaa oikealta, osittain varmasti hämärän valaistuksen ansiosta.

Vaikka faunin pukua ei lavastukseksi millään voi laskea, pakko sekin on mainita. Massiiviset sarvet ja hiukan puuta muistuttava vartalo tuskin kuuluvat vaatetusompelijankaan koulutukseen…


sen pituinen se

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti